Thomas Nieland (Amateurs) en Dennis Meijer (Sportklasse/Basisleden) kronen zich tot winnaars van de 2e Omloop van het Zuiderpark

omloopzuiderpark02

Het was een prachtige zondagochtend daar in het Zuiderpark op de eerste dag van September. De hitte was in de nacht verdreven en daarvoor in de plaats ideaal koers weer gekomen. Eindelijk was het dan zo ver, zowel voor de organisatie als voor de renners, deze zondagochtend ging het gebeuren. 2 spetterende maar vooral snelle wedstrijden met hopelijk veel spektakel waarbij iedereen zou genieten, dat was de wens van de organisatie en hopelijk zou die wens vervuld gaan worden.

Amateurs:

Om 10:00 de start van de amateurs. 41 mannen hadden zich gemeld voor 75 kilometer koers (30 rondes in totaal). Aan de starten stonden behoorlijk sterke kerels die allemaal wel hard op de pedalen kunnen rammen. Vanaf ronde 1 was dan ook het spel op de wagen, aanval na aanval regenden het, waarbij het peloton op een lint werd getrokken. Met de premiesprint in aantocht kwam het dan weer even compact samen om vervolgens 250 meter voor de finish lijn uit elkaar te exploderen. De rappe mannen konden zodoende hun benen warm trappen voor een eventuele finale sprint om de overwinning.

Dat er een eind sprint zou komen lag eigenlijk wel in de lijn van de verwachting, tenminste als je eens goed naar het rondje keek en concludeerde dat het alleen maar rechtdoor is zonder noemenswaardige hindernissen. Echter het blijft wielrennen en de mannen van de lange adem zouden dat niet zomaar willen laten gebeuren. Na 12 rondes tijd leek er eindelijk wat rust te ontstaan, de renners beloerde elkaar en het tempo zakte in. Dat was niet aan Dirk Loekemeijer de renner van De Mol besteed. Hij gooide er een serieuze demarrage uit en had bij start finish al een serieus gat te pakken. Achter hem werd er wel gereageerd, 4 mannen waaronder thuis rijder Mark van Velthoven vergezeld door Fabian van Eis, Nick van Diest en Thomas Nieland werkte samen om de oversteek te maken. In het peloton bleven de renners naar elkaar kijken en doordat Mark er namens de Spartaan bij zat waren de overige Spartaan mannen niet geneigd om ook nog maar enig kop werk te doen. John Roos zag de bui dus al hangen en ging samen met Jerrie Suyker op pad om het gat nog te overbruggen. Uiteindelijk lukte het ook deze 2 renners om de aansluiting te verkrijgen en zo was er een kopgroep van 7 man.

De 7 man werkten goed samen, door constant te draaien bleef het tempo hoog en de ronden tijden tussen de 3 minuut 13s en 3 minuut 17s wat neerkwam op gemiddeld zo’n 46 km/u, je zou het bijna een veredelde ploegentijdrit kunnen noemen. In het peloton stokte de samenwerking en het gat werd groter en groter en groeide uiteindelijk naar een dikke minuut. Deze 7 mannen zouden gaan strijden om de overwinning. In de laatste ronde werd er gekeken en geloerd, pogingen gedaan tot wegrijden maar ze bleven samen. Op 250 meter voor de finish was het dan Thomas Nieland die zijn duivels ontbond en iedereen uit het wiel sprintte. Thomas wint de omloop en daarmee pakte de 22 jarige renner uit Heinenoord en uitkomend voor BEAT cycling team zijn eerste overwinning bij de amateurs ooit. Achter hem was het Fabian van Eis die beslag legde op de tweede plaats en Restore renner Jerrie Suyker die derde werd. Thuisrijder Mark van Velthoven van RWV de Spartaan knokte zich naar een 4e plaats maar kwam helaas net tekort voor het podium.

ZP Podium Ama

Podium met links Fabian, Midden Thomas en rechts Jerrie

Sportklasse/basisleden:

Vorig jaar reden de Sportklasse renners nog samen met de amateurs en hadden de Basisleden een eigen funklasse wedstrijd, alleen de funklasse wedstrijden volgens het KNWU regelement konden niet voorzien in premies, gevolg, al die halve prof trimmers ploegen uit het Westland lieten massaal hun gouden haantjes thuis. Ook was de opmerking dat 10 rondjes koers wel heel erg kort was, daar komen ze eigenlijk niet voor. Dit jaar was het echter anders. De KNWU staat de combi Sportklasse/Basisleden toe en zodoende konden we als RWV de Spartaan en een wedstrijd over 50 kilometer organiseren en ook nog eens premies uitdelen. Dat moest die Westlandse veredelde elite trimmers toch wel over de streep trekken? Gelukkig voor ons had de succesvolle eerste editie zijn werk gedaan. De Profploegen uit het Westland van iPlants , Tuin & Terras/Quartel CT, Argos-Solar NRG- Van Scheijndel en Cycling Team ISW/Simtex/Yeald/Hoedbouw hadden hun sterke mannen naar ons toegestuurd om de KNWU Sportklasse renners te laten zien dat je ook zonder licentie heel erg hard kan fietsen. Dat beloofde wat want in totaal stond er net geen 90 man aan de start.

Daar waar het bij de amateurs aanvallen regende en er uiteindelijk dus een kopgroep weg reed was het in deze wedstrijd precies het tegenovergestelde, nou ja bijna. Het regende wel aanvallen maar het brak niet, het peloton ging gewoon sneller en sneller en nog sneller. Als thuis rijdende ploeg had RWV de Spartaan net geen 20 man in het peloton zitten. Vooraf was besproken dat er geen renner mocht ontsnappen zolang er geen Spartaan man bij zat. Guido Smit, Jan Gudde, Raymon Greep en Dan Miller hadden de taak om mee te zetten en het liefst weg te blijven. Daarbij werd dan gehoopt dat mannen uit het Westland zoals Mark Verbeek, Johan Olsthoorn, Dennis Meijer, Maurice Barendse en Remco Veerkamp mee zouden zitten zodat er een kans was dat een groep weg zou blijven. Er gebeurde veel maar dat dus niet.

Als 1 grote groep denderde het peloton op de laatste ronde af. In die laatste ronde ging het sneller en sneller, nog 1000 meter te gaan en 50 man kon bij wijze van spreken nog winnen. Nog 400 meter, Jan Sachtleven, de man van RWV de Spartaan en de aangewezen renner om het in de sprint te doen hield het niet meer, hij zat rond plek 20, was bang kansloos te zijn en liet zijn kuiten exploderen en stoof weg, met nog 150meter te gaan reed hij nog immer aan de leiding, in de verte schreeuwde zijn vrouw Tessa om door te blijven sprinten, Jan gaf alles maar helaas voor hem nam hij Dennis Meijer en Maurice Barendse in zijn kielzog mee. Zij konden nog over hem heen sprinten en was het uiteindelijk Dennis Meijer de man die in 2018 nog als Westlandse trimmer van jaar was uitverkozen die de winst pakte. Maurice Barendse wist Jan ook nog te passeren en Jan Sachtleven eindigde daardoor op een derde plaats.

ZP Podium SPK

Podium met links Maurice, midden Dennis en rechts Jan

 

Nawoord:

Daarmee zat de 2e omloop van het Zuiderpark er op. Wat een evenement hebben we samen met al die vrijwilligers die ons deze dag hebben geholpen toch neer gezet. Als ons 1 ding duidelijk al duidelijk was en nu nog meer is geworden is dat je zonder vrijwilligers gewoon geen koers hebt. Wij zijn dan ook die bijna 100 mensen zeer erkentelijk voor hun inzet, welke taak ze ook hebben vervuld, hoe klein het misschien ook mocht lijken het was belangrijk om de 2e Omloop van het Zuiderpark een succes te maken. Namens de organisatie hartelijk dank voor jullie inzet.

Maar met de vrijwilligers alleen zijn we er nog niet. Uiteraard zijn we de KNWU jury zeer erkentelijk voor hun diensten en daarbij Jan Blok van de KNWU voor fungeren als speaker. HPSV voor het last minute ter beschikking stellen van hun accommodatie voor de inschrijving, de EHBO voor het aanwezig zijn en voor de goede zorg over de gevallen renners, de ingehuurde verkeersregelaars die de lastige punten aan het parkoers hebben bewaakt en al die andere partijen. Bedankt.

Daarnaast zijn we ook zeer blij met de sponsoren die zijn opgestaan en het evenement mede mogelijk hebben gemaakt:

Dima Groep - Grafisch Facility Management www.dima-groep.nl

Verschoor - schilders, bouwers, installateurs www.verschoorgroep.com

The Hague Technologies - elektronotechniek www.thtgroep.nl

Colours of Nature - Gerbera's www.minigerbera.nl

DuurzaamPlezier – verduurzaming van vastgoed www.duurzaamplezier.nl

Engie Energie www.engie-energie.nl

Autobedrijf Steijger www.autobedrijfsteijger.nl

Autobedrijf Redenburg www.redenburg.nl

Tacx www.Tacx.com

Het Rijswijkse Vloerenhuis www.hetrijswijksevloerenhuis.nl

Bedankt en tot volgend jaar. Mocht je op of aanmerkingen hebben, laat het ons weten zodat we het in onze evaluatie mee kunnen nemen.

U bevindt zich hier: Renners Nieuws Thomas Nieland (Amateurs) en Dennis Meijer (Sportklasse/Basisleden) kronen zich tot winnaars van de 2e Omloop van het Zuiderpark