Tom de Vreede winnaar 61e ronde van Pijnacker.

Pijnacker Finish

Zaterdag 18 augustus 2018, een prachtige dag om eens lekker koers te gaan maken. Die gedachte zal Tom in zijn hoofd hebben gehad als hij opstaat in zijn woonplaats Pijnacker. Tom is in vorm, hij won eerder al in zijn geboortedorp Nootdorp, stond in Zevenbergen op het podium, speelde afgelopen dinsdag met het ZAC-peloton bij De Spartaan en werkte zo stilletjes naar Pijnacker toe. Dit jaar moest het gaan gebeuren, nog niet eerder wist hij dit rondje te winnen, een 6e plek in 2017 was tot nu toe het beste resultaat. Tot vandaag.

Pijnacker was dit jaar wederom van parcours verandert. Elk jaar denk je, het rondje kan niet rotter maar dan weten ze toch weer een paar straatjes te vinden die nog vervelender zijn. Dit jaar was het rondje vooral heel smal, op sommige plekken niet breder dan 2,5 meter en 1 en al klinkertjes. Een uitdaging voor de renners en spektakel voor de toeschouwers.

De koers ging explosief van start, de mannen van de Spartaan zaten over het algemeen goed van voren en konden voorkomen dat ze bij de eerste lossers zouden horen. Na 11 rondes van de wedstrijd plaatst Imo de Pruijssenaere de la Woestijne een aanval, deze kon uiteindelijk alleen door Tom de Vreede en Gijsbert Nieuwkoop worden beantwoord. De 3 mannen werken goed samen en krijgen al gauw een gat van 25 seconden, dit mede omdat de andere Spartaan mannen (Martijn Wiggers, Erik de Niet, Joeri van Delft en Robbert Schaap) aan het afstoppen waren. Pas als er een premiesprint wordt aangekondigd versneld het peloton weer en wordt er een serieuze poging ondernomen om het gat dicht te rijden. Het gat wordt kleiner en kleiner, het peloton zat er misschien nog maar 8 seconden achter en had de 3 voor het grijpen.

Zowel Tom als Imo wilde dit niet laten gebeuren. Imo geeft er bij start finish een flinke snok aan en weet de afstand weer te vergroten. Het peloton valt 2 rondes daarna een beetje stil en het gat is definitief geslagen. Tom, Gijsbert en Imo blijven goed draaien en houden hun voorsprong vast.

Met nog 2,5 ronde te gaan demarreert Tom bij zijn 2 medevluchters weg, het publiek juicht als hij in zijn Pijnacker met een kleine voorsprong de laatste 2 rondes in gaat. Imo probeert het gat nog te dichten maar hij en Gijsbert hadden de kracht niet meer. Als de bel luidt is de voorsprong van Tom nog verder gegroeid en lijkt hij onbedreigd naar de overwinning te rijden. In de laatste ronde houdt Tom zijn voorsprong vast en met 2 armen in de lucht kan hij over de finish. Achter hem eindigt Imo op plek 2 en komt Gijsbert moegestreden als derde over de finish.

Achter in het peloton, die voor P4 rijdt zien we Robbert en Joeri naar voren. Beide rijden een puike laatste ronde en sprinten samen voor de overige top 5 plaatsen. Joeri weet nipt zijn wiel eerder over de finish te drukken. Joeri dus op een knappe 4e plek en Robbert 5e. 3 Spartaan renners in de top 5. Martijn Wiggers rijdt ook uit en eindigt 21e. Erik de Niet vindt zichzelf terug op een 23e plek.

Eerder die dag zagen we bij de Master ook een zeer attractieve koers. Hierin kon Peter Fils door een lekker band helaas zijn goede benen niet waar maken. Jeroen Wesselius wist zich wel goed te handhaven en eindigde uiteindelijk als 7e. Guido Smit werd 25e en Jeroen Wieringa 31e.

U bevindt zich hier: Renners Nieuws Tom de Vreede winnaar 61e ronde van Pijnacker.