Xander Hensing wint 4 keer goud op de Gay Games in Parijs.

logoVan 4 tot en met 10 augustus 2018 werden in Parijs voor de 10e keer de Gay Games georganiseerd. Dit 4-jaarlijkse sport en culturele evenement is het grootste lgbt-sport- en cultuurevenement ter wereld. Het evenement staat open voor ieder die wil deelnemen, ongeacht de seksuele oriëntatie. Het is een polysportief evenement, dat sinds 1982 elke vier jaar plaatsvindt. Het wordt georganiseerd onder het koepelverband van de 'Federation of Gay Games' (FGG) met name voor homoseksuele deelnemers, er is echter geen beperking aan deelname en ook geen kwalificatie.

Spartaanlid Xander Hensing (behalve Sportklasse renner ook onze penningmeester) deed mee in de categorie licentiehouders 40-44 jaar op 4 onderdelen:

·         criterium (28 kilometer)

·         individuele tijdrit (12 kilometer)

·         ploegentijdrit (12 kilometer)

·         wegwedstrijd (52 kilometer)

Woensdag 8 augustus 2018, onder een brandende zon startte de licentiehouders apart op het afgesloten autocircuit J.P. Beltoise even ten zuiden van Parijs voor een 28 kilometer lang durende criterium. De temperaturen liepen hoog op, tot zelfs boven de 35 graden. De omstandigheden waren dan ook slopend en zorgde ervoor dat het een afval race werd. Xander zat ondanks de hitte goed in zijn vel en wist zich makkelijk voorin de koers te handhaven. Als de wedstrijd zijn einde nadert plaats Xander om de sprint te ontlopen een demarrage en weet zo een gat te slaan. In de laatste bochten kan hij zijn voorsprong behouden en met ruime voorsprong over de finish komen en pakt daarmee zijn eerste gouden medaille.

GG-Huldiging

Podium criterium

Op donderdag 9 augustus stonden de tijdritten op het programma. In de ochtend de individuele tijdrit en in de middag een ploegentijdrit. Waar het de dag ervoor stikheet was daar kwam het deze dag met bakken uit de hemel. Dit leek Xander niet te deren en in zijn categorie wist hij als snelste de 12 kilometer af te leggen en zodoende zijn tweede gouden medaille te scoren.

In de middag kreeg Xander de kans zich aan te sluiten bij 3 Britten om zodoende een extra kans op een medaille te verkrijgen. In tegenstelling tot de echte spelen gaat het hier niet met landen teams maar wordt er juist gestimuleerd dat verschillende nationaliteiten samen werken. Het thema van de Gay Games is tenslotte niet voor niks “We are all equal” Na 1 ronde fietsen kon 1 Brit het tempo niet meer bijbenen en moest de rest laten gaan. Xander en de overige 2 Britten werkten goed samen en wisten uiteindelijk een dusdanig scherpe tijd neer te zetten dat die door geen enkel ander team meer werd verbeterd.

Vrijdag 10 augustus stond alweer het laatste onderdeel op het programma. De deelnemers konden zich verheugen op droge omstandigheden met een temperatuur van rond de 25 graden. Het rondje wat afgelegd moest worden was net iets meer als 3 kilometer en had wat langzame scherpe bochten als ook wat betere ruim lopende bochten. Vanuit het start schot werd er actief gekoerst om het verschil te maken. Dit zorgde er voor dat het wederom 1 grote afval race werd. Na een paar rondes waren er nog maar 9 renners over gebleven en leek de kopgroep gevormd. Deze renners leken echter niet met elkaar naar de streep te willen rijden en bleven continu demarreren. Weg komen was er echter niet aan. Op het lange rechte stuk stond een flinke wind tegen waardoor de eenzame strijder van zelf ten onder ging. Xander probeerde het nog maar kon zijn voorsprong niet langer als 1,5 ronde vast te houden. In de laatste ronde was het vechten voor je positie, Xander wist een gunstige plek af te dwingen en vervolgens als eerste door de laatste bocht te gaan. Eenmaal uit de bocht was het 150 meter vol door sprinten. Geen enkele renners kwam meer over Xander heen en zo pakte hij wederom de overwinning in zijn categorie.

GG-Wegwedstrijd

Xander in het oranje

Ooit zei een wijs man, Om te kunnen winnen moet je wel mee doen. Xander deed mee aan dit prachtige evenement en wist in zijn categorie elke keer de winst te pakken en daarmee een prachtige prestatie neer te zetten. Xander van harte gefeliciteerd met je 4 gouden medailles. Je mag er met recht trots op zijn.

U bevindt zich hier: Renners Nieuws Xander Hensing wint 4 keer goud op de Gay Games in Parijs.