Tom de Vreede wint 53e Nootdorpse Wielerronde.

Nootdorp-Finish

2 maanden lang zuchtte Nederland onder de hitte, gras leek al te verkleuren als je ernaar keek, de natuur schreeuwde om regen, veel regen. De overheid haalde zelfs het nationale hitteplan van stal. Water werd in 1 keer een zeldzaam iets, Buienradar dreigde failliet te gaan. Totdat de Nootdorpse kermisweek aanbrak. Tot woensdag was het nog heet en droog maar donderdag, juist de dag van de 53e ronde van Nootdorp begon het te regenen, heel veel te regenen. Heel Nederland dacht waarschijnlijk eindelijk, maar in Nootdorp dachten ze, waarom juist deze dag, waarom nu?

Het regende veel, het regende hard en dus regende het ook afzeggingen bij de ronde voor de amateurs. Net iets meer als 20 renners kwamen opdagen voor de 40 rondjes van 1,3 kilometer. Aan de start wel de echte diehards, mannen van staal die nog ijzer eten bij het ontbijt. De Spartaan mocht zich verheugen met een goede vertegenwoordiging in deze bijna thuis race. Aan de start stonden: Mark van Velthoven, Robbert Schaap, Erik de Niet, Tom de Vreede en Joeri van Delft. ¼ van het peloton was dus Spartaanrenner en dat schepte verwachtingen.

De start was nat, de bochten glad en de klinkertjes hard. Tom kwam met goede benen en was zo ongeveer bij elke aanval betrokken. Dit is namelijk zijn rondje. Hij wist al van tevoren dat hij hier kon winnen, dat deed hij namelijk al eerder in 2011 en 2016 en graag wilde hij deze dag op herhaling gaan. In de eerste helft van de koers zorgde vooral de bel voor de premie sprints voor een hoog tempo, fel werd er gestreden voor de envelopjes. Joeri van Delft deed dit niet onverdienstelijk en pakte een premie van een 3 ronden klassement mee. Telkens als de sprint dan was geweest viel het peloton stil om weer naar adem te happen.

Tom had goede benen, hij wilde winnen en hij wilde wat forceren. Net over de helft van de koers na de premiesprint trok hij ten aanval, eenmaal over start finish plaatste hij zijn demarrage, neemt vervolgens met alle risico’s de bocht naar de Floris de vijfde laan, daarna vol gas achter de voetbalvelden langs en ook nog stevig door rammend over de klinkers van de ’s Gravenweg. De mannen die nu nog mee zouden zitten moesten goed genoeg zijn om de ontsnapping succesvol te maken. Tom keek achterom en zag 2 man in zijn wiel: Martin van Plateringen en Niels Ruijter. De kopgroep van 3 was gevormd.

Nootdorp-kopgroep

De 3 werkte goed samen, hielden het tempo strak en bouwde langzaam de voorsprong steeds verder uit. Het peloton leek niet meer te willen en miste de organisatie om het gat dicht te rijden. De 3 waren weg en bleven weg. In de strijd om de leidersprijs werd niet echt meer geduelleerd. Tom kreeg een vrijgeleide van de overige 2 om telkens als eerste zijn wiel over de finish te drukken en pakte zo de leidersprijs mee. Met nog 3 rondes te gaan werd het spannend, er werd geloerd, gekeken maar geen van de 3 kon weg komen.

De laatste ronde, de bel klonk. Tom was niet zeker van zijn zaak. Vooral Martin staat bekend om zijn goede sprint. Tom wilde niet als eerste de sprint aangaan (start finish straat was namelijk licht wind tegen). Op het klinker stuk probeerde Niels en Martin Tom op kop te dringen. Tom plaatste een schijn aanval, Niels en Martin reageerde te fel en daardoor vlogen ze over Tom heen, zo zat Tom mooi weer in het wiel. Nog 1 bocht, Tom in tweede positie. Ze draaien het rechte stuk op. Martin gaat aan, Niels gaat aan, Tom raakt op rechts ingesloten maar dan komt daar het gat en gaat Tom over de 2 heen, in de laatste 50 meter weet hij met een fenomenale sprint zijn voorsprong uit te breiden en met een dikke fietslengte wint hij voor de derde keer zijn ronde van Nootdorp. Niels wordt vervolgens tweede en Martin derde.

In de uitslag vinden we Mark van Velthoven op een 5e plek terug, Robbert Schaap op een 7e, Joeri van Delft op een 8e en Erik de Niet (ondanks een valpartij) op de 15e plaats.

Tom namens de Spartaan, van harte gefeliciteerd met je overwining.

 

Foto's zijn van onze eigen Henk Harrevelt van www.harfoto.nl

 

U bevindt zich hier: Renners Nieuws Tom de Vreede wint 53e Nootdorpse Wielerronde.