ZAC nr25. Berend Gras wint, of toch niet

Het was de 1 na laatste ZAC van 2018. De duisternis viel al snel in maar dit weerhield de renners niet om in grote getalen op te komen dagen. Meer als 50 man aan de start waarvan een aantal zin hadden in een keiharde koers. Neem daarbij dat de wind flink gemeen van opzij kwam en het spektakel was gegarandeerd.

Bij de A’s zagen we in 1 keer een aantal brommers aan de start. Onder andere hadden we de eer om Bram Mens, Kees Pameijer, Jorick Heijn en Berend Gras te verwelkomen. Mannen die we de laatste tijd niet heel veel zagen maar als ze er zijn de rest altijd goed pijn weten te doen. Grote afwezigen waren Joeri van Delft en Martijn Wiggers, zij waren immers al zeker van hun plekje in het A-klassement en konden hun tijd aan onder andere NCK-trainingen besteden. De nummer 3 André Mook was er ook hij verdedigt een 12 punten voorsprong op Erik de Niet. Maar André is niet meer in vorm en Erik wel.

In het begin van de koerst was het al gauw duidelijk dat Erik plannen had, hij bleef gaan en probeerde een kop groep te forceren. Met mannen als Mark van Velthoven, Bram, Kees en Berend had hij genoeg medestanders. De eerste 4 aanvallen zat André nog mee maar daarna raakte zijn motor over verhit en moest hij even wat verderop in het peloton gaan zitten. Gelijktijdig werd het B-peloton gepasseerd, vooraan gaf Berend gas, een aantal mannen gingen mee, het A-peloton brak. Erik keek achterom, zag André tobben en maakte de oversteek. Deel 1 van zijn missie was geslaagd.

Vooraan ging het hard in de kop groep, binnen no time pakten ze een halve baan voorsprong en waren ze er zeker van dat niemand kon oversteken. De duisternis viel echter snel en dus werd de bel voor de laatste ronde al na 52 minuten koers geluid. Berend Gras was net daarvoor uit de groep gepiept en met een geweldige slotronde wist hij alleen over de finish te komen. Winst voor Berend, of toch niet. Hij had zijn chip niet op zijn fiets overgezet, geen chip is geen uitslag en dus geen premie. Achter hem was het Bram Mens die als tweede over de finish ging en dus als eerste de boeken in gaat. Kees Pameijer wordt daardoor 2 en Jorick Heijn 3. Erik de Niet doet met een vierde plek goede zaken, André Mook werd nog 11e en verliest daardoor 7 punten van zijn voorsprong. André houdt er nu nog maar 5 over voor de laatste race om plek 3 te behouden. Zelf gelooft hij er al niet meer in. Erik is te goed en mijn benen doen het gewoon al een maand niet meer aldus André.

Er was ook nog een B-koers, daar werd volop gestreden en kregen ze een makkelijk ritje met een snelle sprint. Het was namelijk zo dat nadat het A-peloton was gepasseerd en vervolgens in 2 stukken brak zij zo weer in de rug van de overige A-renners reden. De groepen raakte daardoor vermengt waarbij de A-renners het tempo maakte. De jury begreep deze keer dat ingrijpen niet zo veel zin had en liet de situatie voor wat het was. Hierdoor konden de rappe B-mannen zich sparen voor de sprint en zo een zeer snel laatste rondje afwerken. In deze sprint was het Edu Groenhoff die over de rapste benen beschikte gevolgd door Noah Cinjee en Joost van Giesen.

Volgende week is de laatste ZAC, het zal een korte maar hevige worden. Hopelijk zien we iedereen dan.

Update van het ZAC klassement

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Uhnw1p5uyTITAT0nqQjPZyob-KHTjJyLaAw_jXdgMUo/edit?usp=sharing

Bij de A's
1) Joeri van Delft (staat al vast als winnaar)
2) Martijn Wiggers (staat al vast als nummer 2)
3) André Mook (Heeft nog maar 5 punten over op Erik)
4) Erik de Niet (Kan André in de laatste race nog inhalen)

Bij de B's
1) Noah Cinjee (Staat al vast als winnaar)
2) Daan Hilbers (Hoeft alleen te starten om plek 2 te behalen)
3) Stef Voermans (Hoeft alleen te starten op P3 te behalen heeft een theoretische kans op P2 als Daan niet start en Stef wint)
4) Floris Peereboom (Heeft een theoretische kans op P3 als Stef niet start en zelf wint)

U bevindt zich hier: Activiteiten Zomeravondcompetitie Verslagen ZAC nr25. Berend Gras wint, of toch niet