Omloop van het Zuiderpark – Terugblik en Voorbeschouwing, over teleurstelling en blijdschap.

omloopzuiderpark02

Het mooiste weekend van 2018 werd het ook wel genoemd, het Haagse weekend van en voor de Nederlandse amateurwielrenner. Op vrijdag de Ronde van het Statenkwartier en op zondag de Omloop van het Zuiderpark. "Heilemâh prachtâg toch" zoals dat in het Haags gezegd kan worden? Dat beloofde dus weer top te worden voor 2019! Maar daar dacht de gemeente anders over, ze besloten om in een paar Haagse straten wat rioolbuizen te gaan vervangen waardoor Ron Mol en zijn HSK-Triascollega’s de Ronde van het Statenkwartier voor 2019 op hun buik konden schrijven. En dat is jammer, heel erg jammer! Het was namelijk altijd bar en bar gezellig daar in het Statenkwartier, een snelle koers met een spetterende finale en na afloop smakelijke biertjes in één van de kroegen aan de Frederik Hendriklaan.

Wij voelden mee met de pijn van onze Trias collega’s, als je jaar in jaar uit met veel passie iets organiseert en het kan door externe factoren niet doorgaan dan is dat gewoon kwalitatief uitermate teleurstellend. Maar ook is het Haagse weekend zo geen Haags weekend meer, ook al was die er in 2018 voor het eerst, nu zijn we enkel maar de Omloop van het Zuiderpark, natuurlijk nog steeds tof maar zonder onze collega’s van de Ronde van het Statenkwartier is het toch anders. Laten we hopen dat het in 2020 weer zo gaat zijn als het in 2018 was.

Maar eerst een terugblik. De omloop van het Zuiderpark was in 2018 terug nadat het ergens sinds 1973 van de kalender was verdwenen. Sommige oudgedienden van De Spartaan wisten nog goed dat ze daar als nieuweling gekoerst hadden en snelheden behaalde die ze nergens anders konden evenaren. Naar blijkt hebben wij nog steeds het originele aftelbord wat reeds in die dagen werd gebruikt en dus komende race ook weer gebruikt moet gaan worden. De ogen van deze mannen begonnen spontaan weer te twinkelen bij de gedachtes aan toen en de gedachten aan dat het weer zou kunnen. De werkzaamheden in het Zuiderpark waren eindelijk klaar, een prachtig geasfalteerde weg van 2,5km rond het Zuiderpark was aangelegd en Eibert van’t Hof had een droom om hier de koers weer terug te laten komen. Die droom werd op 2 september 2018 dan eindelijk verwezenlijkt.

Hoge snelheden en een knallende eindsprint waren de verwachtingen. Eigenlijk hoefde er helemaal niet gekoerst meer te worden, we zaten al op ¾ van het seizoen en als we de KNWU-matrix erbij pakten stond de winnaar alvast. Niet dus. Wielrennen blijft wielrennen, soms gaat de koers niet altijd zoals het in de verwachting ligt. Bij de amateurs werd het geen sprint. Na 20 rondes koers muisde Henk de Jong, Rikkie Dijkhuizen en Thomas Nieland er tussen uit. Het peloton aarzelde en de 3 mannen verdwenen langzaam uit het zicht. Wij als thuis rijdende club met meer dan 20 renners in koers presteerden het om schaapachtig naar elkaar te kijken nikst te organiseren en lekker voor eigen kansen te gaan. Dom dom dom, de mannen bleven weg, iedereen keek naar De Spartaan, De Spartaan keek naar de rest en pas in de laatste ronden raakten we in paniek. Te laat. Henk de Jong profiteerde en schreef de eerste Omloop op zijn naam, tweede werd Thomas Nieland en derde Rikkie Dijkhuizen, daarachter sprintte 1 van de van tevoren gedoodverfde winnaars Jeroen Martens naar de 4e plek en was Jeroen Wesselius op een 6e plek pas de eerste Spartaan renner.

Bij de daaropvolgende Funklasse race lieten de Westlandse criterium trimmers zien dat ze na al die feestweken en klinkerstuiterkoersen nog wel even zin hadden in een Haags feestje. De 10 rondjes werden op hoge snelheid afgewerkt om er vervolgens een sprinters bal van te maken. Daarin bleek dat je voor zo’n lange powersprint ook een beetje geslepenheid moest hebben en zo was het Marco van der Sman die als 50+ de rest te kijk zette. Een ouwe vos verliest zo snel zijn streken nog niet, dat bleek maar weer. Haf ik het trouwen over een Funklasse wedstrijd? Hmmm, kan je daar eigenlijk wel over spreken als je een wedstrijd gemiddelde hebt van 45+?

Dit jaar wordt het dus een beetje anders, deels omdat de KNWU andere samengestelde koersen wel en niet meer toestaat en deels om die Westlandse hardrijdende trimmers wat tegemoet te komen. 10 rondjes (25km) dat was wat kort voor die mannen, jaloers keken zij in 2018 naar de Amateurs Sportklasse koers over 30 rondes (75km), daarvoor zouden die broodrenners die de top van het Westlandse trimmersklassement toen domineerde wel te porren zijn. Tegelijkertijd een koers voor alleen maar Amateurs daar hadden de Amateur renners wel oren naar, hoefde ze niet meer bang te zijn voor ondoordacht onderlangs insturen, niet dat dat in het Zuiderpark plaats vond daar zijn immer geen bochten, maar toch het gaat om het idee.

2 koersen in 2019. Om 10:00 starten de Amateurs M/V voor 30 rondes (75km) en om 12:15 de Sportklasse / Basisleden M/V voor 20 rondes (50 km). Ik hoor u denken, lees ik dit goed M/V? Ja dat las u goed. Beide wedstrijden staan ook open voor vrouwen met de juiste licentie. Bij de amateurs hebben de dames daar helaas geen gebruik van gemaakt maar bij de Sportklasse / Basisleden mogen we zo te zien in ieder geval 2 vrouwen verwelkomen.

We beginnen deze zondag om 10:00 met de Amateurs, hoewel we over de kwaliteit niet mogen klagen zijn we over de kwantiteit van het aantal deelnemers behoorlijk teleurgesteld. Bij het schrijven van dit stuk hebben slecht 45 amateur renners zich aangemeld terwijl er ruimte is voor 100. Zijn wij hier slachtoffer van het promotie degradatie systeem, is men bang om te promoveren of is 10:00 gewoon te vroeg voor de niet ingeschrevene? Joost mag het weten zeggen ze dan, nou we hebben het gem gevraagd. Joost, Joost, Weet jij …….? Hmmmm. Weinig antwoord van Joost. Wij weten de verklaring dus ook niet en hopen dat zich alsnog veel renners gaan bijschrijven voor deze prachtige koers.

Eens kijkend naar de startlijst dan zien we daar toch een paar goede namen tussen staan. Bram Mens is op dreef en met een mooie overwinning in Kwintsheul op zak misschien wel 1 van de topfavorieten. Robbert Schaap zou ook zomaar eens kunnen verrassen vanuit een kopgroep. Als het echt sprinten wordt en Joeri van Delft zit goed gepositioneerd dan zou hij zomaar met de bloemen aan de haal kunnen gaan. De top 3 van vorig jaar is ook aanwezig, zouden Henk de Jong, Thomas Nieland en Rikkie Dijkhuizen weer tot een stunt in staat zijn? Of zou anders de Kuif (Marco Kuivenhoven) er stiekem tussenuit kunnen glippen, hij is in ieder geval in vorm. Te veel goede mannen op de lijst zoals de gebroeders Roos of anders Jeroen Wesselius om van tevoren een gedoodverfde favoriet aan te wijzen. 1 ding weten we echter wel, al deze mannen op de lijst kunnen voor een supersnelle spectaculaire koers zorgen.

Gaan we dan naar Sportklasse / Basisleden kijken dan zien we hier een mooie mix van hardrijders en supersprinters. Op voorhand zou je 1 van de Spartaanrenners kunnen aanwijzen, als zij hun numerieke voordeel nu eens echt zouden kunne uitspelen? Helaas lag de afgesproken tactiek nog sneller bij de concurrentie dan dat de desbetreffende renners er zelf weet van hadden en dus twijfelen de mannen aan deze te volgen tactiek. Mol Wieger, had wel een ultiem idee. Laat Guido wegrijden en veroorzaak dan een massale valpartij, maar, zo zei hij, dat werkt alleen als er ook echt massaal gevallen gaat worden. Alleen dan heeft het een kans. Nu is vallen niet onze hobby en is Tramadol sinds dit jaar ook uit het peloton verbannen dus dit is een no go. We laten het aan de verrassing over en zullen onze concurrenten niet meer wijs maken dan dat ze al zijn.

Over het aantal deelnemers hoeven we deze koers niet te klagen. Meer als 90 renners zoals het er nu uitziet waarvan 2 vrouwen. We zijn er in ieder geval erg blij mee. Uit het Westland zien we in Mark Verbeek en Remco Veerkamp potentiele winnaars maar ook een Chris Maas, Jacco Konijn, Guido Smit of Ard Veneman zouden potentiele kanshebbers kunnen zijn. Bij de volharding staat ene Sven Roggeveen aan de start, als oud lid van De Spartaan blijkt hij over uitmuntende connecties met Mol Wieger te beschikken, voor we het wisten was onze tactiek op zijn Strava timeline gepubliceerd. Doordat hij nu alle ins en outs weet zou hij als geen ander moeten kunnen profiteren van de Spartaanse knulligheid, daarom bij deze de topfavoriet en zijn wij genoodzaakt om minimaal 3 renners continu op zijn wiel te zetten.

Maar eerlijk is eerlijk, we weten het niet, het enige wat we weten is dat er een fantastisch team aan de organisatie van dit evenement staat en dat we 2 fantastische wedstrijden tegemoet gaan. Wij van RWV de Spartaan hebben er ontzettend veel zin en wij danken onze sponsors die het mede mogelijk maken. Dank gaat dan ook uit naar:

Dima Groep - Grafisch Facility Management www.dima-groep.nl

Verschoor - schilders, bouwers, installateurs www.verschoorgroep.com

The Hague Technologies - elektronotechniek www.thtgroep.nl

Colours of Nature - Gerbera's www.minigerbera.nl

DuurzaamPlezier – verduurzaming van vastgoed www.duurzaamplezier.nl

Engie Energie www.engie-energie.nl

Autobedrijf Steijger www.autobedrijfsteijger.nl

Autobedrijf Redenburg www.redenburg.nl

Tacx www.Tacx.com

Het Rijswijkse Vloerenhuis www.hetrijswijksevloerenhuis.nl

Bijschrijven kan nog altijd zie daarvoor onze eerdere berichten.

U bevindt zich hier: Renners Nieuws Omloop van het Zuiderpark – Terugblik en Voorbeschouwing, over teleurstelling en blijdschap.