5 mei 2018 Bevrijdingsronde van Rijswijk

5 mei, vier de vrijheid en doe dat op een manier waarop je het eer aan doet. Wij bij de Spartaan doen dat al jaren met onze bevrijdingsronde. Een wedstrijd op ons eigen clubparkoers waar in alle vrijheid gestreden kan worden om de hoogste eer, winnaar van de bevrijdingsronde van Rijswijk. Dit jaar 2 wedstrijden. 1 over 45 kilometer voor de Sportklasse licentiehouders en 1 over 60 kilometer voor de Amateur licentiehouders. Dit jaar geen harde wind, geen regen of kou maar werkelijk schitterende omstandigheden onder een lekker zonnetje waardoor de heren coureurs zich van harte konden uitleven.

Sportklasse wedstrijd

De wedstrijd voor de Sportklasse werd om 10:00 uur voor 31 ronden weggeschoten, of nou ja weggeluid, want het luiden van de bel was het teken om te vertrekken. Het peloton werd gelijk op 1 lang lint getrokken en het regende vooraan aanvallen. Raymond Greep, de man van de Spartaan was erg gretig in de eerste rondes en zo doende veelvuldig op kop te vinden. Zijn pogingen om iets te forceren leverden helaas niks op. Andere rasaanvallers als Frans van Winder en Peter Fils probeerde het ook maar ook zij kregen op een kreunend peloton na dan nog geen ontsnapping voor elkaar.

Door al dit aanval geweld bleef het tempo hoog bij de Sportklasse wedstrijd, met een gemiddelde van boven de 44 werd de naam Spartaan Racebaan weer eer aangedaan. Juist als het peloton dan denkt, er rijdt toch geen groep weg, het wordt een massasprint juist dan gebeurd het. Op kousenvoeten reden 5 renners weg, of nou ja wegrijden? renners daarachter lieten een gat vallen, voor de rest het in de gaten had was er een gat van 100 meter.

Dit gat was een teken voor de usual suspects om hun slag te slaan. Wout Roos reed met onder andere Peter Fils en nog een aantal man in zijn wiel zonder om te kijken naar de kopgroep toe. Raymond Greep, de man van de Spartaan probeerde het ook maar was te laat en had niet de juiste mannen mee. 1 van de laatste die nog wel de oversteek wist te maken was Jeroen Martens winnaar van al 4 eerdere Sportklasse wedstrijden, hij moest er een aardig jasje voor uitdoen maar hem lukte het nog om de oversteek te maken. Zo ontstond er een kopgroep van 14 renners. Voor de Spartaan zat er maar 1 renner bij in de persoon van Peter Fils (oud winnaar van deze ronde). Deze 14 renners met kleppers als Arje de Waard, Frans van Winden, Bob Jonkheer, Edward Sol en Wout Roos pakten al snel een voorsprong die comfortabel genoeg was om uit de greep van het peloton te blijven en zodoende zouden zij het gaan beslissen wie deze wedstrijd mocht gaan winnen.

Met nog 10 rondes te gaan was er een kleine splitsing in de kopgroep. 5 man leken weg te rijden, hierbij onder andere Jeroen Martens en volgens mij Wout Roos. Daarachter had Peter Fils gauw door dat dit een serieus gevaar was. Hij organiseerde de achtervolging en na 3 rondes was de oorspronkelijke kopgroep weer compleet.

In de laatste rondes werd er gepokerd, gekeken en geloerd. Niemand mocht meer weg maar niemand wilde ook zijn kaarten op tafel gooien. Bij het opkomen van het rechte stuk werd het een man tot man gevecht. In deze strijd was het Frits van Lieshout die voor Jeroen Martens en Frans van Winden de wedstrijd in zijn voordeel wist te beslissen. Beste Spartaan renner was Peter Fils op een 6e plek, Guido Smit wist als Spartaner nog knap de peloton sprint te winnen en daarmee 15e te worden en Hans Bal vinden we nog op een 19e plek terug. De rest van de Spartaan renners eindigde buiten de top 20.

5meiSport

Podiium Sportklasse

Amateur wedstrijd

De wedstrijd voor de Amateurs ging over 41 rondes, zij vertrokken om 11:30 onder een stralend zonnetje. In deze wedstrijd lieten de Spartaan amateurs zich veelvuldig van voren zien om te proberen de beslissende slag te maken. In ronde 2 al ging Robbert Schaap aan en pakte zo 100 meter, hij kreeg echter geen gezelschap en moest zich zodoende onverrichte zaken terug laten zakken, in het begin zagen we ook de man van Ahoy Casper Veltenaar zeer actief aanwezig, keer op keer zat hij mee, soms kreeg hij een gaatje maar het peloton liet ook hem niet rijden.

Ronde voor ronde werd er afgelegd zonder dat er een beslissende slag kwam, het tempo ging hierdoor op en neer, knetterharde demarrages gevolgd door een stilvallend peloton. Er was echter 1 terugkerend patroon en dat was dat Marco Kuijvenhoven als eerste over de finishlijn kwam voor de leidersprijs. Het publiek langs de kant zag in ieder geval zeer veel actieve Spartaan renners. Bijna alle gestarte renners waren veelvuldig van voren te vinden.

Bij het luiden van het 3 ronden klassement ontstond er een schifting. Uiteindelijk waren het 4 renners met daarbij Robert Serraris, Mark Velthoven, Casper Veltenaar en nog 1 renner. Zij kregen een serieus gat en hielden meerder rondes stand. De voorsprong die zij pakte was voor andere renners het sein om aan de bak te gaan. Het gat werd uiteindelijk gedicht en alles was compleet. Hierna bleef het echter oorlog in de kop van het peloton.

Met nog 10 rondes te gaan zien we thuisrijder Berend Gras proberen weg te rijden, hij lijkt een mooi gaatje te hebben maar in zijn eentje was er geen beginnen aan. Nadat Berend terug gepakt is rijden er 5 man weg wat al gauw aangroeit tot 7. Hier zitten Joeri van Delft en Tom de Vreede bij. Deze ontsnapping is serieus. Achter hun wordt alles op alles gezet om erbij te komen. Onder andere Bram Mens moet een flinke inspanning leveren om het gat te dichten. Op deze manier ontstaat er een kop groep van 13 man die met nog 7 rondes te gaan de dienst uit lijkt te mogen maken.

Ondanks noeste arbeid van menig renner waaronder Marco Kuijvenhoven, Tom de Vreede, Bram Mens en Joeri van Delft is ook deze ontsnapping voor niets. Het peloton komt er weer bij en alles is compleet. Vanaf nu volgt er een zenuwachtig slot. Iedereen in het peloton is bij wijze van spreken nog kanshebber. Met nog 3 rondes te gaan gaat Robbert Schaap voor een alles of niets poging. Hij is echter te vroeg en wordt weer gepakt. Met nog 2 rondes te gaan valt het even stil, Erwin Meijer de renner van WWV vertrekt en krijgt een gaatje, achter hem ontstaat in het peloton een val partij waardoor de organisatie weg is.

Erik de Niet en Berend Gras zien daardoor hun kans schoon en gaan de achtervolging in op Erwin. Het gat wordt langzaam kleiner maar bij het ingaan van de laatste ronde zijn ze er nog altijd niet bij. Erwin heeft het zwaar, moet doorbijten maar ziet dat Erik en Berend wel dichtbij komen maar het gat niet weten te dichten. Erik weet op het laatste rechte stuk nog Berend van zich af te schudden en zo tweede te worden terwijl Berend voor het eerst een derde plek in een Amateurwedstrijd pakt. Achter hem maken Tom de Vreede en Joeri van Delft met een 4e en 5e plaats het feest voor de Spartaan compleet. Robbert Schaap weet 8e te worden, Jeroen Wesselius 11e en Mark van Velthoven nog 19e. De rest van de Spartaan renners viel buiten 20 alhoewel dat bij Frank Lanting met een 21e plaats maar net is.

5meiAma

Podium Amateurs.

De Spartaan heeft vandaag genoten van de 2 wedstrijden die op het parcours aan de Lange Kleiweg werden verreden. In beide wedstrijden werd er hard gestreden om de overwinning en bij beide heeft de sterkste uiteindelijk gewonnen. Onze dank gaat uit naar alle deelnemers, Jury, EHBO, Organisatie, Bar personeel, ronde missen en alle andere vrijwilligers die ik nog vergeten ben. Vandaag hebben we de vrijheid gevierd. De vrijheid die wij hebben verkregen dankzij anderen die bereid waren hun leven te geven. Laten we dat nooit vergeten en ervoor zorgen dat wij nog lang deze ronde in vrijheid kunnen verrijden. Allen bedankt en tot volgend jaar.

U bevindt zich hier: Renners Nieuws 5 mei 2018 Bevrijdingsronde van Rijswijk