29-8-2017 – Jos Koop klopt iedereen bij de Spartaan

Dachten we vorige week al niks te klagen te hebben wat het weer betreft, deze avond was de overtreffende trap. Windstil, 23 graden en in totaal 71 renners aan de start. 42 in de A-groep en 29 in de B-groep. Vooraf wilde Jaap nog even zijn zegje doen. U heeft het allemaal kunnen lezen over de B-groep perikelen. De B’s rijden hun eigen koers en gaan niet achter de A aan. Wil je toch zo hard fietsen schrijf je dan in bij de A’s. Jaap had een goed verhaal en het leek te zijn begrepen door de aanwezige B-renners.

Jaap was klaar en de jury schoot gelijk de A-groep weg. Voor je het weet is het namelijk al donker. De A-renners leken te denken: In de spaarzame tijd dat het nog licht is kun je maar beter zo veel mogelijk kilometers maken. Met een gemiddelde van 45 a 46 per uur raasde ze over het parcours. De B-groep kwam daardoor al snel in zicht, de jury waarschuwde voor de passage en zowaar passeerde de A de B zonder ook maar 1 incident. Het gas stond er vol op bij de A, mochten er mannen bij de B erover nagedacht hebben om toch stiekem mee te versnellen dan was dit deze keer kansloos. De A-mannen en vrouwen (sorry Juul) verdwenen alweer uit het zicht.

Bij de B’s was het vandaag een stuk leuker, er werd weliswaar hard gereden maar de mannen en vrouwen maakten er dit keer een echte eigen koers van. In het begin probeerde 2 man weg te rijden, ze hadden een mooi gat maar nadat ook bij hun de A’s voorbij waren voorbij gekomen zagen ze in dat het niet ging lukken en moesten ze capituleren. Er bleven aanvallen komen, echter met dit weer lukte het geen groepje om weg te komen. Het peloton bleef gesloten en de meeste renners konden vandaag goed meekomen, terwijl er niemand echt kon ontsnappen.

In het A-peloton zinde het een aantal renners niet dat de boel compleet bleef. Er waren ondertussen 40 minuten verstreken en de schifting was nog altijd niet gemaakt. Soms zie je het bij de A’s van verre af aankomen dat er een groep gaat wegrijden en soms valt er in 1 keer een gat en is er een groep weg. Dit gebeurde vandaag ook. Er viel een gat en plots waren en een man of 8 weg. Niet alle goede mannen zaten daar al bij. Een aantal wisten de oversteek nog te maken (Robbert Schaap, Erik de Niet en Rikkie Dijkhuizen) André Mook en Erik van Trigt zaten er ook bij maar die hadden zich zelf finaal opgeblazen met de oversteek en moesten de groep na 1 rondje weer laten gaan. Een man of 13 was het die aan de greep van het peloton was ontsnapt met daarin klinkende namen als Mark van Velthoven, Robbert Schaap, Berend Gras, Jan Sachtleven, Jos Koop, Erik de Niet, Bram Nelck, Jerrie Suyker en Jan Gudde. Nu vergeet ik nog Mike van Nunspeet, Sirik Deerenberg, Rikkie Dijkhuizen, Timo Verbeek en waarschijnlijk nog een paar maar dat was het wel zo een beetje.

Deze mannen vonden elkaar en bleven het tempo hooghouden. Werd er vorige week al hard doorgereden door de kopgroep, deze week ging er nog een tandje bij. Bij De Spartaan worden tegenwoordig snelheden gehaald die normaal alleen bij Sloten mogelijk zijn maar daar hebben ze geen bochten en hier dus wel. Al snel dubbelde ze het B-peloton voor een tweede keer. Iets wat het A-peloton overigens ook nog deed.

Het B-peloton werd voor een tweede keer gedubbeld en bleef gewoon lekker zijn eigen koers fietsen. Nadat het A-peloton voorbij was ging het ronde bord op 3 en was het spel op de wagen. In het B-peloton wat goeie sprinters. Peter Waanders, de leider in het B-klassement leek namelijk eindelijk zijn benen weer een beetje terug te vinden en dan weet je dat hij een potentiele winnaar is. Daar dacht niet iedereen hetzelfde over. In de laatste ronde werd het op een lint getrokken. 3 man wisten een kleine voorsprong te pakken en daarmee was het Flip Alkemade die de winst naar zich toe trok. Nr 2 was Bike van Mil en op 3 is het Thijs Brugging. Peter Waanders wist P4 te pakken en deed zo weer goede zaken voor het B-klassement.

Bij de A’s werd het ook tijd voor de finale. Een bikkelharde finale. In de laatste ronde gingen alle remmen los. 4 man leken zich iets af te scheiden van de rest waarbij Jos Koop duidelijk de snelste was, dit voor Mark van Velthoven en Bram Nelck.

Het was een prachtige koers avond en deze keer zonder incidenten waarbij beide categorieën hun eigen race hebben kunnen rijden. Daar zijn we van De Spartaan erg blij mee. Tot volgende week.

U bevindt zich hier: Renners Nieuws 29-8-2017 – Jos Koop klopt iedereen bij de Spartaan