5 Mei 2017 – Bevrijdingsronde van Rijswijk

Het was koers bij De Spartaan. Zowel bij de combi C als combi B koers was er een mooi en veelbelovend deelnemersveld met renners uit geheel Nederland. Renners die er bij de juiste omstandigheden garant voor staan om er een ware veldslag van te maken. Voor een echte veldslag / spektakel koers heb je voor het mooie wind nodig, die wind leek donderdag nog veel belovend te zijn maar zakte vrijdag te veel in om daadwerkelijk een meespelende factor te zijn.

 

In de combi C koers (Sportklasse en Amateurs 40+) zagen we een wedstrijd die weinig ruimte voor ontsnappingen over liet. Het tempo werd door het peloton continu moordend hoog gehouden. De groepjes of eenlingen die het probeerde kregen nooit meer als 3 rondes. Spartaan renner Berend Gras was erg actief en probeerde het regelmatig, tijdens 1 van zijn pogingen kreeg hij 2 andere renners mee maar de samenwerking stokte en ook zij werden terug gepakt.

Nadat deze mannen waren terug gepakt werd er voorin goed op elkaar gelet. Zodra mannen als Brian Burggraaf en Frans van Winden op de pedalen gingen staan zat het peloton gelijk bij hun in het wiel. Met het aftellen van de rondes werd het al gauw duidelijk, een massa sprint was onvermijdelijk. In de laatste rondes sloegen de zenuwen op de renners neer, het tempo ging hoog en dan weer laag, er werd geslingerd en gekwakt met als gevolg dat er hier en daar een renner in het gras terecht kwam. Met het ingaan van de laatste bocht gingen de sprinters aan. In een enorme kracht explosie was het Ferry de Ruiter die de overwinning pakte, op plek 2 vinden we Marco van Bon en op 3 is het Brian Burggraaf die het podium compleet maakte.

Finish combi C made by Henk Harrevelt

Foto gemaakt door Henk Harrevelt

Beste Spartaan renner was Jeroen Wesselius die we op de 4e plaats terug vinden.

Na het geweld bij de combi C koers wat het vervolgens de beurt aan de amateurs in de combi B wedstrijd. Ook hier een mooi deelnemersveld waar op voorhand niet 1,2,3 de winnaar aangewezen kon worden. Ook de amateurs gingen hard van start. Vanaf ronde 1 was het koers en werd de race hard gemaakt, achter in het peloton stond dan ook de deur wagenwijd open. De amateurs hadden echter het zelfde probleem als de sportklasse renners, de omstandigheden waren er niet naar om de boel op de kant te zetten en zo de slag te maken.

Het werd geprobeerd door de renners, van De Spartaan zagen we Peter Fils en Wieger van der Schaaf een poging ondernemen. Ook de Van Vliet mannen met Bram Mens en Kees Pameijer zaten een paar keer in een groepje. Tom de Vreede probeerde wat op poten te zetten maar het lukte allemaal niet.

Na 22 rondes leek er dan daadwerkelijk toch een groep van 4 en later van 8 weg te rijden, hierin onder andere Spartaan renners Jan Sachtleven en daarna André Kok. Helaas voor hun werd ook deze poging te niet gedaan en zou in deze koers wederom een massa sprint eindige. Dit was niet naar iedereen zijn zin. Met nog 6 rondes te gaan werd een dappere ontsnapping door Alastair Carr gedaan, in zijn eentje kreeg hij een meter of 50, 3 rondes verder werd hij door Rik nederlog vergezeld, Diederik Thier maakte met nog 2 rondes te gaan ook nog de sprong , het gat werd groter en leek zelfs heel even groot genoeg om succesvol te worden. Met nog 2 rondes te gaan zou het zomaar kunnen zijn dat deze mannen het gingen halen. Het peloton onder leiding van Erik Dekker leek te laat komen. Bij het ingaan van de laatste ronde was de voorsprong als nog verdwenen en konden de sprinters zich gaan opmaken voor het eindschot.

Reikhalzend keek het publiek naar de laatste bocht, welke renners zou zijn gezicht daar als eerste laten zien. In een flits komen de snelle mannen er aan en zien we Tom de Vreede met een ultieme jump gevolgd door een geweldige oerkreet (die naar het schijnt zelfs in Delft en Den Haag was te horen) de winst pakken, hij wist Gijsbert Nieuwkoop en Danny Vrolijk achter zich te houden.

Finishfoto Amateurs made by Henk Harrevelt

Foto gemaakt door Henk Harrevelt

Beste Spartaan renners was onze eerste jaars junior Timo Sips op een 7e plaats, die hiermee laat zien in een geweldige vorm te verkeren.

 

De foto's in dit verslag zijn gemaakt door Henk Harrevelt en ook met zijn toestemming geplaats. Meer foto's van deze koers kan je dan ook op zijn website vinden. http://www.harfoto.nl Tevens stond deze koers fotograaf Koos van http://fotokoos.info langs de kant waar je nog meer foto's kan vinden.

De Spartaan dankt de KNWU voor het jureren van de koers, als ook de vrijwilligers voor het mogelijk maken van de koers, het publiek voor het komen kijken naar de koers, de rondemissen voor het huldigen van de winnaars en uiteraard de renners voor het maken van de koers. 

 

 

 

U bevindt zich hier: Renners Nieuws 5 Mei 2017 – Bevrijdingsronde van Rijswijk