Transhoek 2015

Wat is de Transhoek, niet iedereen weet het dus nog even een uitleg. Het is een duo estafette die gereden wordt op het MTB parcours in Bergschenhoek. Je maakt een team van 2 man of vrouw en dan zo snel mogelijk 14 ronden rijden, ieder 7 wel zo eerlijk. Klinkt makkelijk. Nou ja het rondje in Bergschenhoek ken ik niet dus dat moet nog blijken. Van onze club waren er 2,5 teams in geschreven. Het dames team bestaande uit Ranhilde en Sytske, Richard reed met Steven en Sven vormde met mij een team.

Zondag vroeg aanwezig om het rondje te verkennen. Ranhilde, Sytske, Sven en ik gingen met een gids het rondje proef rijden. Dat was geen overbodige luxe, er zitten in dat rondje een paar punten die toch handig zijn om te weten, zoals een steile klim na een bocht waar je in mijn geval toch echt op het binnenblad moet zitten. Weinig tijd om bij te komen en veel op en af met in de stukjes naar beneden ook nog eens de nodige drop offs. Gelukkig volgen er nog 7 ronden om alles goed door te krijgen. Dat betekent dus ook 7 x 160 hoogtemeters, in totaal 49 km met 1120 hoogtemeters per persoon, een pittige halve marathon.

Dan de stuurborden en transponder ophalen en monteren. De stuurborden waren van een dusdanig materiaal dat het een hele toer werd om die te monteren zonder dan je bike zou beschadigen. Tijdens de wissel verwachten we dat er niet veel gesproken gaat worden. Snel nog even de strategie bespreken, gaan we om en om rijden of wat anders. Het wordt om en om.  Maar  wat te doen als het  gaat regenen dan maar wel even een rondje extra. Er wordt volgens het oude Le Mans start principe gestart. We hebben geen geluk met de loting en starten als een van de laatste. Sven houdt mijn bike vast en dan om 9:30 starten we. Ik ben niet echt een snelle starter en na 1 bocht zitten we al op de laatste plaats achter Ranhilde (het dames team had ook niet super goed geloot). Weten de anderen wel dat ze 7 keer dit rondje moeten doen of hebben alle teams hun snelste rijder als starter? Nou dan maar proberen bij te blijven. Wisselen met Sven, bidon over geven en even pffff zeggen en veel plezier. Hier even alle worden die gewisseld zijn bij de andere wissels:

Ging lekker

Goed zo

Het wordt al wel iets zwaarder

Als het blijft regenen rij ik twee ronden

Het gaat nu wel pijn doen

Het doet nu echt pijn

Nog maar 2

Nog maar 1 gelukkig

Laatste ronde

Gelukkig kun je na je wissel wel even praten met de anderen hoe zij het beleven. Natuurlijk ook veel drinken en steeds wat eten, want er wordt genoeg verbrand in het pittige rondje. De sfeer is heel gemoedelijk en het weer was ook goed al had het stevige windje op sommige plekken van mij wat minder mogen zijn. Achteraf bleek dat bijna alle teams de snelste rijder als starter hadden en dat sommige nog niet door hadden dat het rondje na een paar keer toch echt best pijn gaat doen en de ronde tijden inzakten. Bij onze rijders was er niet erg veel verval in de ronde tijden. We gingen het parcours natuurlijk steeds beter kennen en met het duur vermogen zit het dus wel goed.

Waar zijn we dan geƫindigd:

Richard en Steven op plek 9 in 4 uur en 53 minuten

Sven en ik op plek 19 in 5 uur en 29 minuten

Ranhilde en Sytske op plek 1 in het dames klassement in 5 uur en 52 minuten.

(1 minuut achter het laatste mannen team, waar ze zonder een onwillige ketting zeker voor waren geƫindigd)

 

Al met al mooie tijden voor 98 km en 2240 hoogtemeters. Het is een super leuke opzet, gezellig, pittig en het is echt voor de fun. Dus ik zeg volgend jaar met nog meer Spartanen aan de start!

 

Marc van Vliet

U bevindt zich hier: Mountainbikers Nieuws Transhoek 2015