Chouffe Marathon 2015

De naam La Chouffe zal bij velen een belletje doen rinkelen. Het is immers een van de favoriete bieren van velen, waaronder van vele Spartaan mountainbikers. Het dorp waar de brouwerij staat, Achouffe, is echter ook het startpunt van de Chouffe marathon. Net als het biertje is deze marathon niet te onderschatten! Met ons achten stonden we aan de start: Richard, Rene, Ronald, Anne, Ranhilde en Sven op de 90 km en Marc en Aliaksei op de 60 km. De voorbereiding was niet helemaal perfect, omdat Sven de pastasaus was vergeten en net te laat arriveerde om nog naar de supermarkt te kunnen. Dan maar snel wat eten in Achouffe....

gegeten werd er, maar snel was het bepaald niet. Wist u dat canelloni bijna drie kwartier in de oven moet en dat in die tijd een biefstuk tot schoenzool-kwaliteit reduceert? Uiteindelijk hadden we dan toch gevulde magen en na nog een koolhydraatrijk biertje was het tijd voor de nacht. Gelukkig was de start pas om half tien, dus haast was er niet.

Het huisje was perfect gelegen, op een kwartiertje warmrijden van de start. We waren lekker op tijd en hadden zeker een half uur alleen in het startvak kunnen staan. Om half tien mochten we dan eindelijk vertrekken in een compact startveld. Het parcours was goed berijdbaar, ondanks het onweer van de afgelopen twee nachten. Gelukkig maar, want het was goed zwaar. Continu klimmen en dalen op lekker technische paden. Onderweg prima bevoorrading. Richard reed van ons op kop, nadat Rene merkte dat dit niet zijn beste dag was. Ronald en Sven reden daar achter op ongeveer gelijke positie en Ranhilde daar nog weer wat achter. U vraagt zich nu natuurlijk af waar Anne zich bevond... helaas had hij een flinke valpartij meegemaakt en moest door de EHBO mee worden genomen naar het ziekenhuis voor een aantal hechtingen. Einde marathon helaas.

Marc en Aliaksei waren met de 60 km groep een half uur later gestart en reden dus wat verder naar achteren. Naar we later begrepen ging het ook bij hen niet vanzelf en gingen de klimmen behoorlijk in de benen zitten. De man met de hamer stond blijkbaar op km 45, want iedereen vind het vanaf daar erg zwaar. Alleen Richard was daar al voorbij voordat die man daar ging staan. Ach, blijven eten en jezelf voorspiegelen dat je het nog lang zult horen als je na 60 km niet aan de lus van de laatste 30 km zou beginnen en dus een DNF zou scoren heeft ons alle vijf netjes de volle 90 km (of eigenlijk 95 km) doen rijden. Het laatste stuk werd bij ons allemaal op de laatste restjes energie afgelegd. Veel extra had er niet ingezeten. Afgaand op de verhalen was de waardering voor het parcours zeer positief. Dit is zoals mountainbiken hoort te zijn!

Bij de finish moesten we uiteraard even napraten onder het genot van een herstel-Chouffje, die prima samen ging met de goede pasta. Toen Aliaksei binnen kwam moesten we er nog maar eentje drinken en toen het hard begon te regenen en we niet met goed fatsoen naar ons huisje terug konden fietsen zat er weinig anders op dan er nog maar eentje te drinken. Toen kwam de grootste verrassing: Richard hoorde ineens zijn naam tijdens de prijsuitreiking! Bleek hij derde te zijn geworden in de masters-2 klasse (in de uitslag staat achteraf een vijfde plek...). Dat leverde een zeer vrolijk podium op en voor Richard een grote fles La Chouffe. Nauwelijks bijgekomen van deze vertoning volgde verrassing nummer 2: Ranhilde mocht ook naar voren! Weliswaar op de vierde plek, maar wel mooi ook een fles gescoord. Knap hoor! En daar moest natuurlijk een biertje op gedronken worden.

 

Wilden we net weg gaan, was de straat afgezet voor de doorkomst van de Eneco tour. Dan maar met een biertje in de hand langs de kant staan aanmoedigen. We weten niet of het uitgezonden is op de NOS of Sporza, maar zo ja, dan was het wellicht niet de beste reclame voor de club...

Samenvattend hebben we dus eigenlijk twee marathons gefinished: eentje op de fiets en eentje uit de tap. Niet slecht voor een zaterdag, toch?

Voor de statistieken hieronder de uitslagen en de podiumfoto's:

 

90 km

29. Richard. 5:03:69

40. Rene 5:18:51

48. Ronald 5:35:1

49. Sven 5:35:55

68. Ranhilde 6:21:43

DNF Anne

 

60 km

135. Marc 4:35:06

176. Aliaksei 6:02:12

 

 

 

 

 

 

 

U bevindt zich hier: Mountainbikers Nieuws Chouffe Marathon 2015