Rienk Engele sterkste van kopgroep van 4.

Vorige week kreeg ik als auteur de opmerking, waarom noemen jullie het eigenlijk voorjaarskoers terwijl februari nog hartje winter is. Zeker als we de tijd een jaar terug laten gaan waarin we in de laatste week van februari een kleine ijstijd beleefde is dit eigenlijk wel een terechte opmerking. Laten we het er maar op houden dat de naam een verlangen naar het echte voorjaar, naar de zon, de krokussen die uit de grond komen en naar de eerste krachtmetingen op de fiets doet uitspreken. Als we verder kijken in het wielrennen staat het voorjaar synoniem voor het begin van het seizoen. Voor de Spartaan zijn de februari koersen de start van het seizoen, het voorjaar dus en daarom, ondanks dat het officieel nog winter is noemen we het toch stug voorjaarskoersen.

De voorjaarskoers, en deze zondag 24 februari 2019 was het alweer de laatste. De renners werden getrakteerd op schitterend koers weer. Alle ingrediënten die fietsen fijn maakt kwamen vandaag samen, zon, windstil en boven de 10 graden. Heerlijk. Totaal verzamelden meer als 40 renners bij de Spartaan. Een mooie opkomst, zeker met de wetenschap dat vandaag in Gouda ook het kampioenschap van het groene hart werd georganiseerd en in Maassluis de zondagochtend wintercompetitie. Dat er dan nog meer als 40 renners voor de Spartaan kiezen maakt ons wel een beetje trots.

Bij de A-groep werd er in de eerste rondes flink doorgetrokken, het peloton vloog op een lint en regelmatig ontstonden er gaten. Al in de eerste ronde leken er 7 man weg te zijn maar dat gat werd gedicht. In de tweede ronden reedt er weer een 8tal weg maar de samenwerking stokte en ook dit gat werd weer gedicht. Na een ronde of 4 lieten wat mannen die zich in het begin met het vuurwerk hadden bemoeid zich naar achteren zakken. Vooraan een tempoversnelling, een paar renners die dachten mij veel te vroeg en en in 1 keer waren er 4 man weg. 4 hele sterke mannen want een kopgroep bestaande uit Mark Tetteroo, Jan-Willem Groeneveld, Rienk Engele en Ben van Egmond mag je eigenlijk niet laten rijden. Joeri van Delft en André Mook zagen het gevaar, het gat was al meer dan 100 meter maar als er even goed samen gewerkt zou worden kon dat nog wel gedicht worden. André trok op het rechte stuk even flink door, Joeri nam over, André dacht ergens halverwege in het peloton in te pikken maar zag tot zijn schrik niemand in het wiel van Joeri zitten. Waarom houdt het peloton de gaten niet gewoon dicht? André en Joeri wisten de halve afstand te overbruggen maar kwamen niet ver genoeg en moesten tot groot ongenoegen zich weer terug laten zakken in het peloton.

Vooraan werd er goed samengewerkt, de mannen hielden een strak tempo aan en iedereen deed netjes zijn kopbeurten. Ook zij zagen dat de samenwerking in het peloton dramatisch was. Hoe kan dat nou? Meer dan de helft is Spartaan renner en nog krijgen ze niks georganiseerd. In het peloton waren de renners daar zelf ook niet tevreden over. Het was 1 grote gatenkaas en gewoon fatsoenlijk draaien lukte deze dag niet. Veel te lang bleven renners op kop om daarna erachter te komen dat of niemand meer achter ze zaten of dat de renner achter hem niet over wilde nemen waardoor het tempo weer inkakte.

In de B-groep was het van hetzelfde laken en pak. Het begin van de race was furieus en sommige renners moesten knokken om bij de groep te blijven terwijl andere renners goede sier met hun goede benen konden maken. Ook hier bleek het lastig om gaten dicht te houden en bochten in een strakke lijn te rijden waardoor er keer op keer gaten in het peloton ontstonden. 3 mannen hadden daar een broertje dood aan en na een viertal rondes besloten ze er vandoor te gaan. Mark Plones, Johan de Kok en Joost van Giesen kozen het hazenpad en onderhielden een strak tempo. Ze hoefden niet heel hard te fietsen maar gewoon een steady pace te onderhouden om zo doende uit de greep van het B-peloton te blijven. Collectief werd door de rest hier de boot gemist. Allemaal dachten ze dit is veel te vroeg maar ja, de B-koers is maar net iets meer als een uurtje en dat is zo voorbij.

De 3 B-mannen bleven vooruit en mochten sprinten voor de winst. In die sprint was het Johan de Kok die de sterkste was. Op 2 eindigde Joost van Giesen en Spartaan man Marc Plones eindigde op 3. Prima gereden maar misschien volgende keer het gewoon weer bij de A proberen. Als je bijna een uur met zijn drieën 40 gemiddeld kan fietsen en het B-peloton voor kan blijven dan kan je waarschijnlijk prima met de A mee.

Bij de A’s gebeurde veel maar toch eigenlijk niet. De 4 koplopers draaide stoïcijns door terwijl daarachter werd gezocht naar of een betere samenwerking of dan maar een chasse patat groep waarin de samenwerking in ieder geval beter zou zijn. Heel even leek die tussen groep een feit echter stokte de samenwerking na 1 kopbeurt en kon iedereen weer aansluiten. Allemaal kansloos daarachter, de winnaar zat van voren. De vier mannen mochten het samen uit gaan vechten. Mark voelde eigenlijk de bui al hangen, gefriemel en een laatste bocht niet zijn ding, hij werd vierde. Van de overgeblevenen was het Rienk met de rapste benen hij passeerde als eerste de streep, als tweede wist Ben van Egmond zijn wiel over de meet te drukken met vlak daarachter Jan-Willem Groeneveld.

Met deze koers op zondag 24 februari 2019 eindigt de voorjaarsserie van 2019 voor de Spartaan. Hierbij wil ik mijn dank uit spreken naar Gerrie en Truus voor het verzorgen van de bar tijdens de koersen, aan Wim, Daniel en Jaap voor het jureren van de koersen. Aan Don, Jeff, Mark, Pieter, Jeroen en Daniel voor het verzorgen van de inschrijvingen. Aan Sirik en Guido voor hun regel werkzaamheden op de achtergrond. Aan Joeri, Robbert en anderen die de baan van tevoren hebben geïnspecteerd en aan de fotografen die regelmatig langs ons parkoers hebben gestaan.

Voor de renners die bang zijn om in een zwart gat te vallen heb ik voor de zondag nog wel wat tips. Volgende week wordt het Haags Kampioenschap bij Trias georganiseerd. Check even de website van Trias voor de laatste informatie. Ook kan je de komende zondagen bij de Coureur in Maassluis terecht. Op zaterdag kunnen we de koers van RWC Ahoy aanraden. De eerste dinsdag na ingang zomertijd starten wij weer met onze Zomer Avond Competitie (En ja dan is het officieel nog lente)

André Mook

U bevindt zich hier: Activiteiten Zomeravondcompetitie Verslagen Rienk Engele sterkste van kopgroep van 4.